Водеща на Code Fashion с премиера на книга

На премиерата на „Размерът има значение 2. Наръчникът“, мнението на психотерапевта:
Затлъстяването е епидемия. Спасението не е в диетите, а в любовта към себе сиВ невероятна атмосфера на съпричастност, споделена болка и радост, вдъхновение и усещане за надежда и промяна, премина премиерата на книгата „Размерът има значение 2. Наръчникът“ на Александра Иванова снощи. Десетки читатели, последователи, жени и (по-малко) мъже, които искат да се оттърват от наднорменото тегло, изпълниха залата на ресторант „Дон Домат“ на ул. „Триадица“ в столицата в 19 часа. С присъщата си непосредственост Алекс разговаря с тях от първия момент и остана дълго след официалната част на събитието, за да отговаря на въпроса, да споделя, да изслушва и да се радва на успехите, на тези, които разказваха за своя път към промяната. До 22 часа вечерта много от дамите останаха, за да си разказват безброй истории за провали и вдъхновения по пътя на търсенето на здравето, хубавата форма, самочувствието. Премиерата се превърна в истинска мотивираща среща на съмишленици, които дават сили един на друг.„Тематиката на книгата не ми е чужда, защото в нея има нещо, което е отвъд пазенето на диета и регулирането на теглото. Ние живеем в един несправедлив свят, защото човек расте до 20 години, а някой е пропуснал да каже това на задника и на корема! – започна шеговито Любен Дилов-син, първият от официалните гости, които представиха „Наръчникът. – Цял живот се борим със себе си, със собствените си демони, със слабостите си, с безхарактерността си. И всеки един текст, който ни води по пътя на това да се изправим срещу себе си, е прекрасен текст! Важен! Няма значение за какво става дума – за духовно израстване или за преборване с излишните килограми. Затова всеки автор, който посяга към тази проблематика, заслужава насърчение, заслужава подкрепа, заслужава разгласа. А в случая, Александра избра един много хитър начин за популяризиране, защото всеки, който е пробвал нейната система, става неин рекламен агент и то най-яркият. Нали на приказки трудно се вярва, а като погледнеш снимките и живите примери, виждаш наистина драстичните и въздействащи промени. Браво, Алекс, успех в това стряскащо за мъжете заглавие „Размерът има значение“, то не разколебава, напротив, това е прекрасна провокация, защото в крайна сметка най-добрите провокации на този свят, са тези, които устройваме сами на себе си. Успех!“
Изключително интересни и стряскащи данни за мащабите на проблемите, свързани с храненето, разкри Детелина Стаменова – практикуващ психотерапевт, който се занимава с хранителни разстройства.
„Аз съм тук не за това не за това, защото книгата е за отслабване, такива книги непрекъснато излизат, но в нея има нещо много по-важно и особено!


Затлъстяването и наднорменото тегло са епидемия, която беше обявена като такава от Световната здравна организация. В Европа все повече хора работят за това тези разстройства да се признаят за огромен проблем. По някои проучвания само след 12 години над 10 % от населението на нашия континент ще бъде с наднормено тегло, а в някои държави – дори 90 %. В България данните са за около 25 % от хората. Затова говореното за затлъстяването и наднорменото тегло не е приумица, нито пък основното по темата е желанието ни да изглеждаме добре. Това е чисто здравословен проблем, който в годишен европейски план коства между 59 и 70 милиарда евро от държавните бюджети. И тази сума за борба със затлъстяването не е съвсем реална, защото в нея не се отчитат средствата, котио отиват за лечение на многото заболявания, които са тясно свързани със затлъстяването. Това са сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, някои видове рак. Най-простия начин, който ни подсазва за проблем с теглото и затлъстяване е, когато талията ни надвиши 88 см (при жените) и 102 см (при мъжете). А тези, които имат кантари, отчитащи индекс на телесните мазнини – над 30 % при жените и над 25 % при мъжете вече са тревожни стойности.
Като психотерапевт, който работи с хранителни разстройства, трябва да кажа, че между 30 и 60 процента от хората, които правят опити да отслабнат и успяват, след това връщат своето тегло. Затова съм тук, за да кажа, коя е голямата тайна, която Алекс разкрива в книгата. За да отслабнем трайно, трябва да обърнем внимание на себе си. Тя говори за времето, което човек трябва да отдели лично на себе си. Да си даде различна, духовна храната! Това да се оглеждаш в огледалото е една много силна психотерапевтична практика, чрез която ние се преоткриваме. Това да се поглезиш с купуването дори само на една фиба са части от промяната. Така насочваме погледа си навътре към личните чувства, а не към смилането им като едно метаудоволствие, каквото е храната, защото много хора започват да ядат от стрес. Голяма част ядат от невъзможност и неоткриване на друг начин, по който да преработват емоциите си – тези, които са възникнали през първите две години от живота им, защото корените на преяждането са много стари.


Всъщност това е големият смисъл на книгата! Изключително важно е колкото може повече да хора разберат, че за да изглежда и да се чувства добре човек, не е въпрос на храна, а е въпрос на любов! Чрез „ритуалите на щастие“, които ти предлагаш – да се вгледаме в себе си, да се поглезим с малка покупка, да се зарадваме с посещение на изложба, театър, кино – човек овладява това, което Екзюпери нарича „изкуството на малките крачки“. Не можеш да се стремиш да свалиш 100 кг за един месец, а всеки ден да обръщаш внимание на себе си и да се харесваш. Това е ключът на отслабването! Затова ти благодаря много, Алекс!“
Изключително интересно и вдхъновяващо беше присъствието на Нели Янева, една българка, постигнала невероятен резултат, и един от най-успешните последователи на Александра. Дребничка на ръст, тя е свалила най-малко 45 кг през последната година и дори не знае колко още, защото много дълго време, когато е била пълна, изобщо не се е теглила на кантара. С разказа си, тя мотивира всички в залата, да повярват и да пробват системата на Александра Иванова.

„Най-важно при мен беше генетичната обремененост. В нашето семейство всички са пълни и си мислех, че съм обречена и аз да съм такава. Никога не съм била слаба, дори като ученичка. Когато прочетох за системата на Александра, прецених, че тя няма негативни ефекти за тялото. Не е като другите диети, които предлагат отслабване на всяка цена, без да ги е грижа какви руини ще останат от организма ни след това. Това ме запали по системата, описана в „Размерът има значение (Размерът на талията)“. Годините ми не са малко, на 54 съм. През първите седмици от режима все още не смеех да се кача на кантара и не знам колко килограма съм била преди да започна. Но когато вече почувствах, че отслабвам, и се претеглих за пръв път, бях 105 кг. Това беше преди около година. А сега съм 65 кг и тренирам повече от всички във фитнес залата, защото имам енергия за това, така се чувствам добре и в душевен мир със себе си.“
Днес Нели Янева с радост споделя как точно е отслабнала на всички, които изумени я питат как е успяла, след като се убедят, че е тя. Защото много са хората, които изобщо не я познават – и клиентите в нейния магазин, и съгражданите в неголемия любимец, където всички се познават, че дори и роднините й, от през месеците, в които тя се променила до неузнаваемост, я подминавали често на улицата без да могат да я познаят. „Къде е другата жена, която работеше тук?“, я питали дамите, които пазарували дрехи от нея и трудно успявала да ги убеди, че друга жена няма, а това си е същата жена, но отслабнала с над 45 кг.
„Винаги съм се движила, защото имам тромбофлебит, но нямах никакви резултати, докато не включих метода на здравословно хранене, – изясни Нели Янева. – Сега наистина имам нужда да увеличавам движението все повече, както пише и в книгата, и когато не съм на фитнес, ходя по 5 км всеки възможен ден. Просто имам нужда да го правя. Моето сърце има нужда от това.“


„Това, което описвам, е моят собствен опит. В продължение на 10 години пробвах какво ли не, но просто ставах жертва на продавачите на надежда. Преживявах страх, болка, ужас, докато не натрупах опитност и не намерих метода, който разработих и представих в „Размерът 1“. „Размерът има значение 2. Наръчникът“ трябваше да се появи, защото бях затрупана от въпроси от читателиките в нашите срещи, семинари, във фейсбук и исках да им отговаря подробно и да им поднеса един лесен начин да следват метода – по дни и седмици, в продължение на деветте месеци, в които ще постигнат оптимален резултат. Да, аз самата отслабнах с 42 кг за такъв срок от време и задържам резултата вече трета година. Изпълнена съм с енергия и движението за мен е удоволствие и потребност. Ставам рано и с кучето в гората тичам и се разхождам по 12-14 км.“, разказа Александра Иванова и обяви, че вече планира следващата книга от трилогията си, която ще се казва „На какво не ме научи мама“. В нея тя ще сподели своята житейска философия, родена от сладко-горчивия сос на живота.

Login

Lost your password?
%d блогъра харесват това: