Турски държавен хор с концерт в София

ТУРСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ХОР С ДВА КОНЦЕРТА У НАС ПО СЛУЧАЙ 95-тата ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ

С два приятелски концерта – в София и Пловдив на Турския държавен полифоничен хор отбелязват честванията на 95-тата годишнина от провъзгласяването на Турция за Република. В програмата са предвидени акапелни изпълнения на произведения от турски и български композитори, както и на световни класически творби.

Специалните събития се организират от Посолството на Република Турция в България и са част от поредицата инициативи за развитие на двустранните отношения и културата на съжителство между двата народа.

ДЪРЖАВЕН ПОЛИФОНИЧЕН ХОР КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА И ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ

Държавният полифоничен хор на Турция е един от водещите състави в страната от 1988 г. насам. Основан е от Хикмет Шимшек, а във времето работи със световно изявени диригенти, сред които Валтер Щраус, Ахтер Дестан, Ибрахим Язъджъ, Джеми Джан Делиорман.

Има изнесени над хиляда концерта в Турция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Русия, Израел, Южна Корея и други страни. Носител е на приза „Хор на годината“ при връчване на наградите „Доницети“ през 2010 г. Определян от европейските музикалните критици като „гласове, идващи от рая“. Формацията е почетен гост на Лисабонския хоров фестивал през 2017 г.

Репертоарът на хора включва симфонични и акапелни хорови произведения. Има записани множество албуми с творби на Карл Орф – „Кармина Бурана“, Моцарт – „Реквием“, Сайгун – Оратория „Юнус Емре“, Фазъл Сай – Оратория „Назъм“, Муаммер Сун – филмова музика „Куртулуш“, както и албуми с народни песни, подбрани от Ахмед Аднан Сайгун и Муаммер Сун. Хорът работи и по образователни проекти, в които среща учениците с изкуството.

През 2017 г. на чело на Държавния полифоничен хор на Турция застава диригентът Бурак Онур Ердем. Той е завършил „Теория на музиката и дирижиране“ в Центъра за музикални изследвания към Технически университет – Истанбул. В своята професионална кариера е работил съвместно в международни майсторски класове със световно известни диригенти като Йоханес Принц, Мария Гуинанд, Андерс Еби, Волкер Хемфлинг, Денес Шабо и Майкъл Гол. Бурак Онур Ердем е член на Управителния съвет и на Музикалната комисия на Европейската хорова асоциация. Удостоен е с наградата „Най-добър млад диригент“ на 38-мия Международен хоров конкурс – Варна. Член е на журито на 66-тия Международен хоров конкурс „Арецо“.

Login

Lost your password?
%d блогъра харесват това: