Нора Шопова за VOGUE – Discovering Fashion (Сезон 2, Еп. 5)

Българката на корица на модната библия Vogue гостува в Discovering Fashion

Пепа Попова ни потапя в света на най-великото модно списание в историята.

Vogue се ражда на 17 декември 1892 г. и то не като списание, а като седмичен вестник, който пише не само за модата, но и за живота в Ню Йорк. Издава го Артър Болдуин Терниър, възпитаник в Принстън и съосновател на джентълменския клуб Grolier, който описва творението си като „достойно, автентично списание за социалния живот, модата и церемониалната страна на обществото“. Корицата на първия брой е украсена с черно-бяло изображение на дебютантка – рисунка, която подчертава светското естество на изданието.

През 1909 г. списанието е придобито от Conde NastPublishers. Обемът му става по-дебел и основният му фокус се насочва към жените. Естествено и цената се повишава. През 1916 г., когато Първата световна война прави невъзможни доставките на Vogue до Стария свят, започва печат в Англия. Това решение се оказва успешно, а през 1920 г. излиза първият брой на френския Vogue. През 1932 г. американският Vogue за първи път поставя цветна фотография на корицата си. Оттогава най-добрите фотографи в света – Ъруин Пен, Гай Бърдън, Ричард Аведън и Норман Паркинсън, Хелмут Нютон и Питър Линдбърг, Марио Тестино, Ани Лейбовиц и Стивън Клайн – стават сътрудници на Vogue.

Средният месечен тираж на повечето Vogue издания е 100-150 хиляди копия, но като цяло не са интересни самите числа, по-интересно е как героите влияят върху числата. Нещо повече, не винаги резултатът е предвидим. Спомняте ли си как британският Vogue публикува снимка с херцогинята на Кеймбридж през 2016 г.? Колкото и да е странно, това не бе най-продаваното издание за тази година: Кара Делевин надигра любимата ни херцогиня. Италианският Vogue вдигна много шум през 2008 г., като пусна the black issue – специален брой, посветен на тъмнокожите модели. Идеята определено се оказа блестяща, защото –интересът бе толкова голям, че изданието е трабвало да бъде препечатвано два пъти. Известната корица на американския Vogue с участието на Ким и Кание привлече близо половин милион купувачи; а тези с Риана и Тейлър Суифт, въпреки голeмите фен маси на певиците, обикновено не се продават много добре.

Login

Lost your password?
%d блогъра харесват това: