Две Марии и концерт, който ще се помни 40 години

 

Вярна на артистичната си екстравагантност, Мария Силвестър избра да отпразнува 40 годишнината си на 28 февруари, с уникален концерт в София Лайв Клуб, кръстен „Концерт за две Марии и едно пиано“.

slc-silv-bday

Това е вторият съвместен проект на Силевстър с класическата пианистка Мария Каракушева, след „Музикални Метафори“, който преди две години събра много фенове и продължава да се радва на любопитсва.  Пред заливаща се от смях адуитория мария Силвестър в продължение на 75 минути се опитваше да започне концерта си, преминавайки от оперно пеене, през най-добрите песни на Марлене Дитрих и Лайза Минели, та до „Алелуя“ на Ленард Коен. С изключителна лекота тя се превъплащаваше в сценични реинкарнации на Чарли Чаплин, Жорж Санд, Бах и Рахманинов. В специален етюд Силвестър разви изкуството да кашляшаш в салона по време на концерт, като включи цялата публика в него, че и барманите в заведението, машините за кафе, столовете и масите.

slc-2

Мария Каракушева беше другата звезда на концерта с изключително виртуозни изпълнения на Шопен, Бах, Рахманинов, Мануел де Фая. За първи път пред българска публика, беше изсвирена изключителната транскрипция на Аркадий Володос на „Турски марш“от Моцарт. По повод майстроското изпълнение на Каракушева, Силвестър се ограничи с коментара –  „Тоа Моцарт, какви турци само е познавал!“ и добави, че твърде маблко занем за историята на музиката, която крие неподозирани тайни. Например произхода на прочутите шоколадови бонбони – „моцартови топки“.

slc-4

Каракушева   представи и една пиеса от първия си авторски албум – „Blue Moon“, която накара публиката благовейно да притихне. Младата пианистка е известна на публиката със смелите си проекти Classic In The House, Classic In The Jazz и Grace On Air.

slc-3

С изключителни комични попадения, двете момичета изградиха рядко срещано съчетание между класически концерт и стенд-ъп комедия, който може смело да се определи като жанров принос. Вероятно за това допринася и сценария на Любен Дилов-син. Двете дами сияеха в дрехи на дизайнера Христо Чучев и бижутата на SSG, а партньор на събитието беше Chivas Regal.

Концертите „Две Марии, едно пиано и нищо непорочно“ тепърва ще се играят в по-добрите пиано барове в страната.

 

Снимки: Лили Йотова

 

Александра Томова

Login

Lost your password?
%d блогъра харесват това: